top of page

טריגר פינגר - אצבע הדק

טריגר פינגר 
מאמר מאת אלי נחום : כל מה שרצית לדעת על טריגר פינגר
והטיפול  בשיטת CRT ללא ניתוח וללא כאב..

TRIGGER FINGER

 

מהי “אצבע הדק” ?

"טריגר פינגר" אצבע או אגודל הדק הם מן התחלואים השכיחים ביותר בכירורגיה של היד ונגרמים עקב נפיחות של הגיד בבסיס האצבע. הדבר מתבטא בנקישה מכאיבה בזמן כיפוף או יישור האצבע או האגודל. התופעה שכיחה במיוחד בהשכמה ובשעות הראשונות של הבוקר.אם המצב אינו מטופל הוא מחמיר בהדרגה והאצבע אינה יכולה להתיישר ולפעמים להתכופף. הנקישה הפתאומית נקראת “triggering” וחוסר היישור או הכיפוף נקרא “נעילה”. בציור הבא ניתן לראות את מבנה כף היד במבט מן הצד הכפי. הגידים, בלבן, עוברים לתוך האצבע בתוך מנהרה שקרויה מעטפת הגיד.תפקידה של המעטפת לייצר נוזל שמטרתו לרכך ולהפחית את החיכוך בין הגיד לסביבתו בזמן תנועת האצבע מיישור לכיפוף. תחילתה של המעטפת קרויה טבעת A1 . שים לב לעורק (באדום) ולעצב (בצהוב) של האצבע. הם קרובים מאד לטבעות. הציור הבא מדגים את מערכת הטבעות בהגדלה:

 

תפקיד הטבעות להחזיק את הגיד צמוד לעצם ובכך לשפר את יעילות פעולתו. הדבר מאפשר שמירה על מבנה דק של האצבע וניצול מיטבי של הכוח מבחינה מכאנית. הטבעות מסווגות לשני סוגים: טבעות A (בהן הסיבים של הרקמה מסודרים לרוחב) וטבעות C (בהן סיבי הרקמה מסודרים בצורה מצלבת). טבעת A1 היא זו שמעורבת ב”אצבע הדק”. חלוקה דומה אך פשוטה יותר קיימת גם באגודל. באצבע הדק, קיימת נפיחות של הגיד שעובר בתוך הטבעת A1 . הנפיחות וגורמת לגיד “להיתקע” עד הרגע שכוח המשיכה של הגיד המיישר משחרר אותו ואז ניתן להרגיש את הנקישה שמלווה בכאב. לעתים קרובות הפציינט חושב שהפרק הוא זה שנוקש אך הנקישה שנוצרת היא של הגיד שמניע את הפרק ולא הפרק עצמו.

 

מה גורם לאצבע הדק ?
איננו יודעים מה בדיוק גורם ל”אצבע הדק” אך אנחנו יודעים מספר דברים. באזור טבעת A1 הגיד נתון לכוחות רבים. בתוך הרקמה שמרכיבה את הגיד ואת הטבעת ניתן למצוא שינויים הקרויים מטפלזיה כלומר, חלק מן התאים רוכשים תכונות של תאי סחוס בדומה לתאים אשר בדיסק הבינחולייתי בעמוד השדרה. התאים גדלים במספרם ובנפחם. משטח ההחלקה שבין הגיד והטבעת משתנה ונהיה בלתי סדיר.

מה הן התלונות של אצבע הדק ?

התלונה העיקרית היא של נקישה מכאיבה. הנקישה חמורה יותר בעיקר בשעות הבוקר אך עם ההחמרה היא יכולה להופיע בכל שעות היום ובאופן קבוע. כאשר המצב ממש חמור, הגבשושית שנוצרת בגיד אינה יכולה לחדור לתוך המעטת והאצבע “ננעלת” ביישור או בכיפוף.

מי נפגע מאצבע הדק ?

הרבה אנשים חושבים שאצבע הדק נגרמת מעבודה קשה, אך נראה שאין קשר בין שני אלה. התופעה מופיעה בד”כ בהדרגה, בעשור הרביעי עד השישי לחיים. היא שכיחה פי שתיים עד שלוש יותר בנשים והאצבע הרביעית נפגעת יותר מכל האחרות. אצל אנשים רבים קיימת מעורבות של מספר אצבעות בו זמנית.

כיצד מאבחנים אצבע הדק ? 

האבחנה נעשית ע”י שמיעת תלונותיו של הפציינט ובדיקתו. לרוב האנשים היסטוריה של נקישות מכאיבות ללא ספור חבלתי. לעתים ניתן למשש גבשושית מכאיבה בכף היד מעל מהלך הגידים. אין צורך בבדיקות עזר כלשהן כמו צילומי רנטגן, אולטרסאונד או אלקטרומיוגרפיה.

כיצד מטפלים באצבע הדק ? 

במקרים נדירים תופעת אצבע הדק חולפת מעצמה. תרופות אנטי דלקתיות, סדים, פיזיותרפיה וריפוי בעסוק, דיקור במחטים סיניות, רפואה טבעונית ועיסויים למיניהם אינם מועילים.
הזרקה של קורטיזון (שהינו חומר אנטי דלקתי) עוזרת במעל ל- 50% מן המקרים, למרות שלעיתים יש צורך ביותר מהזרקה אחת. ככלל, רצוי להימנע מהזרקת קורטיזון במקום אחד בגוף יותר משלוש פעמים שכן יש להזרקה תופעות לוואי כמו ניוון של הרקמה החיבורית. לעתים ההזרקה עוזרת לפרק זמן אך התופעה חוזרת. לעתים ההזרקה פותרת את בעיית הנקישה המכאיבה אך לא את כל התמונה כולה. במצב כזה יש מקום להתערבות ניתוחית.
כ- 50% מן המקרים נזקקים לניתוח. ככל שתקופת ההמתנה ארוכה יותר כך גדלים הסיכויים להתערבות ניתוחית. מכל הניתוחים זהו הפשוט ביותר אך לא פעם תהליך הריפוי הינו ממושך: האצבע נפוחה, כואבת ומתקשה בתנועות. הניתוח הינו אמבולטורי (כלומר ללא אשפוז ללילה), נמשך מספר דקות ובהרדמה מקומית. זריקת ההרדמה המקומית מכאיבה במידה קלה אך נסבלת לחלוטין. הכאבים לאחר הניתוח סבירים ביותר ורוב הפציינטים אינם נזקקים, לאחר הניתוח, מעבר לכדור לכאבי ראש.ניתן להשתמש ביד בעבודות קלות כבר למחרת הניתוח. התפרים מוסרים כעבור 5-7 ימים.
 מה עושים בניתוח ?

לאחר הרדמה מקומית של אזור הניתוח עושים חתך בעור באורך של כ- 1 ס”מ. מגלים את הטבעת A1 וחותכים אותה לרוחב. חיתוך הטבעת מאפשר חלל גדול יותר לגידים ובכך למנוע את החיכוך והנקישה המכאיבה.

שיטת CRT לטיפול בטריגר פינגר ללא ניתוח.

בשיטת CRT מטפלים בטריגר פינגר ללא ניתוח ללא זריקות ללא תרופות וללא כאבים בתוך מספר טיפולים קצר.

איך מתבע הטיפול?

ראשית המטפל בודק את ומטפל בחוליות הצוואר יש קשר בין בעיות באצבעות ובשורש כף היד לחוליות הגב והצוואר, בשלב השני מחברים את מכשיר "האורלון סי" למקום הפגוע השולח גלים יחודיים לשיטת CRT ובכך משתחרר הלחץ והדלקת הנוצרת בגיד והיד חוזרת למצבה הרגיל.

תוך כמה זמן תורגש הקלה?

בדרך כלל יש הקלה כבר מהטיפול הראשון לעיתים ההקלה מורגשת לאחר כמה שעות או למחרת הטיפול.

תוך כמה זמן האצבע תחזור לתפקד?

בין טיפול 1-10 בדרך כלל עד 5 טיפולים מספקים תלוי במידת השימוש באצבע בזמן הטיפול רצוי לנוח ולא לאמץ יתר על המידה את היד בתקופת הטיפול.

מה תדירות הטיפול?

בין טיפול 1-2 בשבוע.

האם הטיפול מקל על הבעייה או פותר את הבעייה?

הטיפול נועד לפתור את הבעייה.

האם הטריגר פינגר יכול לחזור?

בדרך כלל הטיפול או לזמן ארוך אך ישנם מקרים שבהם יכולה לחזור הבעייה כלאחר כשנה יש להגיע מיד לטיפול ובדרך כלל טיפול 1או 2 פותרים את הבעייה

  • facebook-square
  • google-plus-square
עקבו אחרינו
מצא את הסניף הקרוב אלייך

סניף חיפה-רחוב שער הלבנון 4

סניך קרית-אתא קניון עזריאלי רחוב העצמאות 42

 

סניף מודיעין-קניון סלמון סנטר, חטיבת גולני 9

סניף עפולה-רחוב הנשיא 15

 

מרכז רפואי רח' זבוטינסקי 12 מול מכון מור בני ברק. טל’: ד"ר שוש נבון - 054-7713434

bottom of page